Ce este endometrioza?
Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial în afara mucoasei uterine, localizat frecvent pe suprafața externă a uterului, ovarelor, trompelor uterine, peretelui abdominal sau intestinelor.
Simptomele frecvente ale endometriozei includ dureri pelvine intense, dismenoree (menstruații dureroase), dispareunie (durere în timpul actului sexual), probleme de fertilitate, oboseală, dureri de spate, balonare, constipație și diaree. Din cauza faptului că aceste simptome pot fi nespecifice, diagnosticul este adesea întârziat.
In regiunile precum America de Nord, Australia și Europa, prevalența endometriozei la femeile aflate la vârsta reproductivă este de aproximativ 1-5%.
Opțiunile de tratament pentru endometrioză sunt limitate. Medicamentele fără prescripție pot fi utilizate pentru a diminua durerea acută, în timp ce tratamentele hormonale se concentrează pe suprimarea producției endogene de estrogen și includ progestative, contraceptive orale combinate, agonişti și antagonişti ai hormonilor de eliberare a gonadotrofinelor, analogi de testosteron și inhibitori de aromatază. Terapiile de modulare hormonală, cum ar fi hormonii de eliberare a gonadotrofinelor, utilizați pentru reprimarea funcției ovariene, nu sunt recomandate pacientelor care sunt însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate. În cazurile severe, se recurge la excizia laparoscopică sau chiar la histerectomie pentru a gestiona durerea asociată cu endometrioza.
Intervențiile nutriționale pot juca un rol important în prevenirea și tratamentul endometriozei și a durerii asociate acesteia.
- Studiile sugerează că reducerea grăsimilor animale din alimentație ( carne si lapte) și creșterea aportului de fibre pot scădea nivelul de estrogen din sânge, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu endometrioză, o afecțiune dependentă de estrogen. ( S-a demonstrat că dieta vegană cu conținut scăzut de grăsimi crește concentrațiile plasmatice ale globulinei care leagă hormonii sexuali, care, la rândul lor, ar fi de așteptat să reducă activitatea estrogenului. De asemenea, dieta a redus severitatea și durata durerii și a moderat simptomele premenstruale).
- Consumul de carne a fost asociat cu un risc crescut de aparitie si dezvoltare a endometriozei, în timp ce dietele pe bază de plante, datorită proprietăților antiinflamatorii, pot fi avantajoase pentru femeile afectate de această boală.
- Algele marine, cunoscute pentru capacitatea lor de a modula nivelul de estrogen, au arătat beneficii la femeile aflate în postmenopauză și pot reduce nivelul de estradiol la cele aflate în premenopauză.
- Vitamina D a demonstrat capacitatea de a reduce durerea endometrială prin creșterea activității antioxidante si antiinflamatorii (reduce proteina C reactivă de înaltă sensibilitate) iar suplimentarea cu vitaminele C și E a redus semnificativ simptomele endometriozei.
- Evitați sau limitați alimentele/produsele care produc inflamația în organism.
Aceste alimente includ:
- alcool;
- cofeina;
- gluten;
- carne rosie;
- grăsimi saturate și trans.
Sunt recomandate:
- FRUCTE: fructe de pădure (zmeură, afine, căpșuni,piersici, portocale, grapefruit roz, struguri roșii, prune, mure, cireșe, mere și pere);
- LEGUME : spanac, varza, broccoli, varza, bok choy, conopida, varza si salata verde;
- NUCI ȘI SEMINȚE: semințe de chai, avocado, nuci pecan, nuci, migdale, semințe de in măcinate și unt de arahide natural (bogate in grăsimi sănătoase omega-3);
- FASOLE ȘI LEGUME: Năut, mazăre, linte, fasole neagră,fasole, soia);
- PESȚE ȘI FRUCTE DE MARE : Somon sălbatic, hering, sardine și cod;
- CEAI: ceai verde, menta, musetel, ghimbir;
- Ciocolata neagra (contine flavanol cunoscut pentru a reduce inflamația);
- CEREALE INTEGRALE : paste fara gluten, orez brun, orez basmati, orez sălbatic, hrișcă, quinoa, ovăz;
- TURMERIC.
Autor: Dr. Ancuta Condurache, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice