Endometrioza este ca un cancer? Cel mai frecvent implantate pe ovare sau pe trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau pe suprafaţa uterului sau implantate pe organele din pelvis, vezica, rect, leziunile de endometrioza pot invada o mare parte din cavitatea pelvină, uneori peritoneală, uneori invadand cavitatea toracică si deseori pe cicatricile post-operatorii, post-cezariană, post-epiziotomie, pentru femeile care au născut.
Atunci cand am primit de la paciente intrebarea daca endometrioza este de fapt „un cancer”, evident ca raspunsul meu a fost „nu”, dar am stat de multe ori sa ma gandesc daca sunt suficiente motive pentru ca perceptia asupra impactului pe care endometrioza il are asupra corpului femeii, asupra calitatii vietii ei si implicatiilor familiale si sociale ale traumei produse de aceasta boala, nu cumva este justificata si de multe ori comparabila cu suferinta oncologica. Vorbim in special de femeile care se confrunta cu endometrioza profunda, forma profund infiltrativa a bolii, ce cointereseaza organele din jur rect, colon, intreaga cavitate abdominala, care produce aderente unde putin te-ai gandi ca ar putea aparea si care evolueaza progresiv, recidiveaza in unele cazuri, invalidand prin intinderea leziunilor, prin efectele asupra capacitatii de reproducere si prin sensibilizarea nervoasa a zonelor afectate.
Ce ar trebui facut atunci cand te confrunti, ca medic chirurg si specialist in infertilitate cu o astfel de patologiei? Ar trebui abordata altfel din punct de vedere al protocolului operator? Ar trebui stabilite altfel prioritatile si protocolul de abord chirurgical?
Sunt intrebari justificate! Ca umare a cazuisticii diverse cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului, opinia mea pentru o pacienta care se prezinta pentru un prim diagnostic si primeste diagnostic de „endometrioza profunda” este acela de a alege pentru ea acel medic specializat in tratamentul acestei boli, care sa conduca avizat in privinta deciziei si tratamentului optim, urmarind obiective prioritare precum: prezervarea capacitatii de reproducere a femeii, calitatea vietii sale, controlul durerii. Este foarte important diagnosticul corect si la timp, diagnosticul diferential al acestor leziuni pe care numai chirurgul care a intervenit zi de zi in aceasta patologie le poate recunoaste cu precizie si poate decide ce este de excizat si ce nu, este foarte importanta perspectiva 360 asupra tabloului clinic si profilului persoanei, punand prioritatile acesteea pe primul loc!